Aleo ogłasza szczegóły dotyczące nowej serii modułów o mocy szczytowej 400 W
25.05.21

Panele fotowoltaiczne z serii “Leo” będą dostępne z mocą szczytową 400 W. Seria jest przeznaczona do instalacji u klientów prywatnych i przedsiębiorstw. W tych instalacjach niezawodność jest kluczowa, a duża ilość energii musi być wygenerowana na ograniczonej przestrzeni. Seria Leo będzie dostępna w trzecim kwartale 2021 roku.

Flagowy produkt “Leo 400 W” to panel z białym tłem – dla instalacji domowych. Wysoką wydajność osiągnięto m.in. dzięki większym ogniwom w konstrukcji half-cell. Ponadto, aleo stosuje innowacyjną technologię multi-busbar.

Wraz z serią Leo firma po raz kolejny wprowadza na rynek panel, który jest dobrze przystosowany do wygodnej obsługi w aplikacjach nadachowych. Wymiary flagowego produktu to 1750 na 1140 mm, przy wadze ok. 22 kg. “Szczególnie ważne było dla nas znalezienie optimum pomiędzy wielkością modułu a wysoką wydajnością”, wyjaśnia kierownik ds. jakości w firmie aleo, dr Alexander Kasic.

Aby zapewnić maksymalną elastyczność na trudnych dachach, aleo oferuje dwa rozmiary paneli. Oba panele, z białym i czarnym tyłem, są dostępne w mniejszej wersji. Panele te mają wymiary 1560 na 1140 mm i mogą być łączone z ich większymi odpowiednikami.

System dachowy Solrif firmy aleo zostanie również włączony do nowej serii. Nowy produkt Solrif będzie miał wymiary 1140 na 1590 mm.

Przed wprowadzeniem na rynek firma aleo przewidziała wystarczająco dużo czasu na szeroko zakrojone testy. W centrum testowym producenta niedaleko Berlina, były testowane możliwe kombinacje materiałów i badane aż do znalezienia najbardziej obiecujących kompozycji. Produkty o wysokim potencjale przechodzą następnie liczne testy wewnętrzne i zewnętrzne, które wykraczają daleko poza standardy branżowe, aż produkt spełnia wysokie standardy producenta w zakresie trwałości, jakości i bezpieczeństwa. Są one potwierdzone certyfikatem IEC 61215:2021. Dodatkowo do normy, seria Leo uzyska te same certyfikaty, co obecna generacja modułów.

Najwyższa trwałość i bezawaryjność serii produktów znajduje swoje odzwierciedlenie w kompleksowym pakiecie gwarancyjnym. Aleo udziela 25-letniej gwarancji na wszystkie warianty produktów z serii Leo. Firmie udało się stworzyć produkt, który spełnia wysokie standardy jakości, będące od 20 lat synonimem firmy Aleo.