aleo ekspandowuje z produkcją ogniw w Niemczech
22.09.15

Firma aleo solar GmbH otwiera w Niemczech własną produkcję komórkową. W pierwszym roku produkcji w Prenzlau (2016) planuje się jej wielkość na prawie 200 MW poli- i monokrystalicznych komórek solarnych. Wybudowaniem i prowadzeniem produkcji zajmować się będzie aleo Sunrise GmbH, firma córka w 100% należąca do grupy aleo solar GmbH. Dzięki temu utworzonych zostanie prawie 100 nowych miejsc pracy.

Koncern aleo SAS (Sino American Silicon Products Inc.) z siedzibą w Hsinchu na Tajwanie jest doświadczonym producentem wysokiej jakości komórek solarnych. Przedsiębiorstwo utworzone w 1981 roku zamierza zwiększyć moce produkcyjne nie tylko na Tajwanie, lecz także w Niemczech. Firma aleo Sunrise GmbH otrzyma w ramach wsparcia tejże produkcji ok. 15 milionów euro od SAS. “Opieramy się na wieloletnim zaangażowaniu grupy SAS w energie odnawialne”, informuje William Chen, prezes zarządu aleo Sunrise GmbH, który w aleo solar jest odpowiedzialny za dystrybucję, marketing i zakupy.

„Dzięki produkcji w Niemczech aleo solar będzie jeszcze bardziej elastyczne i sytuuje się świadomie dużym udziałem w łańcuchu tworzenia wartości dodatkowej na rynku“, informuje Günter Schulze, prezes zarządu aleo solar GmbH. „Przy pomocy komórek i modułów produkowanych w Niemczech uniezależniamy się od ceł antydumpingowych oraz od zmian kursowych walut, stanowiących duży udział w kosztach. Poprzez kolejny etap produkyjny w tejże lokalizacji w Niemczech nasi inżynierowie mogą lepiej komunikować się w dalszych technologiach modułowych“, wyjaśnia Schulze. „Dzięki temu aleo zapewnia jakość i efektywność produkcji made in Germany.“

aleo solar
aleo solar GmbH produkuje w Prenzlau wysokiej jakości moduły (Brandenburgia) i oferuje na całym świecie systemy fotowoltaiczne. Zatrudnia około 330 pracowników i cieszy się wieloletnim know-how w produkcji modułowej. Od 2014 r. Aleo solar należy do dużego producenta SAS (Sino American Silicon Products Inc.) z siedzibą w Hsinchu na Tajwanie. Tym sposobem aleo solar jest częścią silnego producenta elementów słonecznych, począwszy od projektowania praz produkcji wiewek, wafli krzemowych oraz komórek o wysokiej wydajności aż do wysyłki gotowych modułów solarnych tworząc całościowy łańcuch tworzenia wartości w fotowoltaice.

SAS
W roku 1981 założone SAS (Sino American Silicon Products Inc.) opracowuje i sprzedaje płytki i ingoty półprzewodnikowe, płytki fotowoltaiczne i szafirowe. Głowna siedziba jest w Hsinchu na Tajwanie. Przez przejęcie Sunrise Global Solar Energy (Yilan) w roku 2014 SAS posuneło wertykalną integracje wydziału fotowoltaiki. Sunrise produkuje jako jedna czołowych firm w branży głownie moduły fotowoltaiczne P-type. Ta firma przejeła produkcje modułów w Prenzlau (Brandenburgia, Niemcy) i marke aleo.