22 MW modułów aleo do parku fotowoltaicznego na Filipinach / jakość produktów potwierdza raport
03.03.16

r Firma aleo solar dostarczyła ok. 76.000 wysoko wydajnych modułów do parku fotowoltaicznego Sepolco na Filipinach. Na potrzebę projektu fotowoltaicznego na środkowej wyspie filipińskiej Leyte zainstalowano 22 MW modułów monokrystalicznych. Park, który będzie jednym z największych wykorzystujących technologię Perc, ma zostać podłączony do sieci w dniu w marcu.

Projekt Sepalco niedaleko miasta Palo ma zdolność produkcyjną 50 MW i został wybudowany przez SAS Sunrise, należącą do koncernu Sino-American Silicon Products Inc. (SAS). Do modułów dostarczonych przez aleo solar, spółkę mającą produkcję w Prenzlau (Brandenburgia, Niemcy), oddział SAS, firma Sunrise Global Solar Energy dostarczyła dodatkową ilość modułów. Z Ministerstwem Energii Filipin podpisany kontrakt na dostawę energii gwarantuje operatorowi optymalne stawki taryfowe na dłużej niż 20 lat. Uzysk energii projektu Sepalco jest przewidywany na około 71 gigawatgodzin na rok.

Dzięki zwiększonym inwestycjom w fotowoltaikę, Filipiny zmniejszają swoją zależność od importowanych paliw. SAS Sunrise postrzega Sepalco jako początek sukcesywnej redukcji kosztów produkcji energii w parkach fotowoltaicznych w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Na Filipinach, często dotykanych tajfunami, moduły aleo z ich solidną ramą są szczególnie odpowiedne. Dopuszczalne obciążenie mechaniczne 5.400 Pascal pozwala panelom premium wytrzymać więcej niż 500 kg nacisku.

Projekt Sepalco finansowany w większości z kredytów potwierdza, że wysoko wydajne moduły aleo są konkurencyjne nawet przy dużych inwestycjach. „Niezawodność, wytrzymałość i gwarancje na moduły aleo dają inwestorom wysoki poziom bezpieczeństwa“ mówi William Chen, dyrektor do spraw sprzedaży aleo solar. Jakość modułów aleo została niedawno również potwierdzona w raporcie SgurrEnergy: Po szczegółowych badaniach, firma konsultingowa specjalizujaca się w rynku energetycznym potwierdzila, ze wysoki stopień automatyzacji produkcji aleo solar i ich rozwiązania głównych etapów procesów są czołowe na rynku. Raport wskazuje, że aleo solar wyprzedza innych producentów pod względem tabbing i stringowania ogniw wysokiej jakości i wszechstronnych inspekcji na liniach produkcyjnych. Według raportu także warunki gwarancji sa ponad standardem branży. Zgodnie z opinią inżynierów SgurrEnergy specjalizujących się w branzy energii odnawialnej, aleo solar na liniach produkcyjnych utrzymała nie tylko wszystkie merytoryczne standardy, ale również System Realizacji Produkcji jest postrzegany jako przykład do naśladowania w branży fotowoltaicznej.

aleo solar
aleo solar GmbH produkuje w Prenzlau wysokiej jakości moduły (Brandenburgia) i oferuje na całym świecie systemy fotowoltaiczne. Zatrudnia około 330 pracowników, produkuje od 2001 r. i cieszy się wieloletnim know-how w produkcji modułów . Od 2014 r. Aleo solar należy do dużego producenta wafli SAS (Sino American Silicon Products Inc.) z siedzibą główną w Hsinchu na Tajwanie. Firma aleo jest częscią producenta, który reprezentuje cały łańcuch produkcyjny od  opracowania i produkcji wlewek, wafli i ogniw do dostawy gotowego moduła solarnego.

kontakt dla prasy
aleo solar GmbH